Sunday, June 21, 2015

Легендата за Хари Робертс

(By Roger Mortis, 182/62)
Историјата на Британскиот криминал е богата со типови кои со своето `творештво` си обезбедиле место меѓу псевдо-легендите, полумитовите и локалниот фолклор. Од Робин Худ па се до Рони Бигс (опеан во баладите на Секс Пистолс) меѓу мноштвото живописни ликови се издвојува Our mate Harry.

Хари Робертс, ситен криминалец од Лондонското подземје влегол во историјата еден месец после светската титула на Англија во 1966. Исто како и Џеф Харст и Хари бил стрелец но за разлика од Џеф не тресел мрежи туку прецизно гаѓал униформирани лица.

А три такви лица во полициска кола патролирале околу Вормвуд Скрабс затворот во Лондон. Возејќи се наоколу на сметка на даночните обврзници, тројцата припадници на силите на редот забележале паркирано комбе со тројца, како што им се сторило - сомнителни особи внатре. И најстрашно од се` - комбето немало налепница за платена регистрација! Шокирани и потресени од тој злостор, униформираните веднаш прешле кон идентификување и легитимирање на тројцата во комбето.
Подоцна се појавиле приказни дека комбето било паркирано во близина на затворот со цел да се обезбеди превоз за некој бегалец од затворот, очигледно бидејќи митовите за храбрите чувари на законот кои наводно спречувале затворско бегство биле потребни за да се избегне сувопарната баналност на ситуацијата. Нема хероизам во смрт поради проверка на нерегистрирано возило, нели?

Споменетата баналност на насилно наплаќање на давачки, измешано со оправданијата кои ги смислувал возачот на комбето била прекината со истрел од 9мм Лугер и директен погодок на еден цајкан во окото при што бил убиен на лице место.
Вториот цајкан се обидел да избега кон својата кола но бил спречен од два истрели на Хари Робертс од кои вториот завршил во главата на жртвата. Шокираниот трет цајкан кој останал во своето возило се обидел да го стартува возилото и да избега али Хари је био бржи и со четири истрели во главата и телото го ливидирал и третиот чувар на регистарски таблици и соодетни налепници.


Хари и друштво побегнале од местото на настанот (Шепердс Буш) и се криеле секој за себе на различни места. После три месеци масовна потрага Хари е фатен и по игра на случајот не добива смртна казна која што била укината само неколку месеци пред настанот - туку е осуден на thirty-to-life, втора најтешка казна во Британското правосудтсво после онаа life-for-life каква на пример сеуште одлежува Јоркширскиот Мевосек.

Ако ја парафразираме песната на Забрањено Пушење кои од своја страна ја парафразирале песничката на Џони Кеш, ќе испадне дека -

U Shepperds Bushu kada pođem ja, prati me dva-tri drotova
Okružni sudija je reko tries` godina, tries` godina strogog zatvora.
Okružni sudija je reko tries` godina, tries` godina za gadnog Harija.

Медиумите и официјалниот наратив се обиделе да дадат на приказната херојски спин во кој цајканите се херои а Хари манијак, но за чудо по извесно време меѓу рајата почнала да се пее песната Our mate Harry која со својот текст испраќа недвосмислена иако непријатна порака...

One Harry Roberts
There`s only one Harry Roberts
One Harry Roberts
There`s only one Harry Roberts

Harry Roberts is our friend
is our friend
is our friend
Harry Roberts is our friend, he kills coppers.

He lines them up two by two
two by two
two by two
Harry Roberts is our friend, he kills coppers.

Let him out to kill some more
kill some more
kill some more
let him out to kill some more, Harry Roberts

He shot three down in Shepherd's Bush
Shepherd's Bush
Shepherd's Bush
He shot three down in Shepherd's Bush, our mate Harry

Harry Roberts is our friend
is our friend
is our friend
Harry Roberts is our friend, he kills coppers.

Овој израз на урбаното народно творештво се пее и ден денес, поретко во пабови а почесто на трибини на фудбалските стадиони кои самите по себе отсекогаш биле микрокосмос на едно општество.
Останува прашањето зошто го тоа Хари направил. Можеби поради нерасчистени сметки со цајкани, можеби поради трауми од Кенија каде што бил пратен како задоцнет колонијален војник, можеби едноставно го мразел државниот рекет, а можеби само Хари си знае.

На крај треба да се одбележи дека Хари не отслужил триесет години туку цели 48 и конечно бил пуштен минатата година на слобода, во време кога Англија го забележа најлошиот испад на светско во фудбал. Вејн Руни не е Џеф Харст и Маракана не е Вембли. Излишно е да се каже дека пуштањето од затвор било проследено со поделеност во ставовите кај јавноста, од крајно згрозување над настанот до славење меѓу одредени кругови на Лондонското општество.

Raduje me jedna istina, iz KP doma vratit ću se ja
Ali Hakija nikad neće sa bara, sa bara se niko ne vraća.
Ali Hakija nikad neće sa bara, sa bara se niko ne vraća...

No comments:

Post a Comment